miércoles, 14 de abril de 2010

Història de La Lira Vendrellenca

Ja fa més de 120 anys, concretament el 14 de juny de 1.889, que aquesta Entitat va néixer per promoure i difondre el Cant Coral i més concretament el de les Caramelles tal i com es recull en els seus Estatuts. Amb la finalitat de "donar satisfacció al poble i educar-lo en l'art sublim del cant" la Lira ha anat evolucionant donant cabuda a activitats de diferent àmbit i naturalesa. Acompanyada durant la seva història per vendrellencs il•lustres com en Pau Casals i Àngel Guimerà signava l'Acta Fundacional, com a Secretari, en Ramon Ramon Vidales.

Canviant d'ubicació al llarg dels anys, inicià la seva activitat en el local social d'un altra entitat local coneguda com l'Ateneu, avui ja extingida, aprofitant-lo per assajar ja que cal recordar que la fundaren "uns quants vendrellencs amants del cant popular". Més endavant els assajos es traslladaren al "piset", gràcies a la cessió d'uns socis, ubicat al que avui coneixem com C. Dr. Ribas. No fou fins l'any 1.977, concretament el 10 de juliol, que La Lira Vendrellenca es va ubicar on la trobem en l'actualitat.

Cal agrair a la Junta d'aquells temps la seva valentia i visió de futur per arriscar tant i tant, en tots els sentits, en aquell projecte. Val a dir que aquell primer Teatre fou concebut per donar cabuda a d'altres activitats cosa que permetia el desmuntatge de les cadires per deixar una àmplia zona per organitzar-hi els sopars i els ball que s'hi venien celebrant

Posteriorment i gràcies a l'esforç d'altres Juntes s'edificà la zona coneguda com a Sala Pau Casals i s'inicià un esborrany estructural del que avui es coneix com a Edifici Social.

La immensa història que recull la memòria de La Lira es veu reflexada en els canvis d’usos que ha anat tenint l’Entitat. Concebuda com una Entitat cultural avui en dia aplega més de disset seccions de diferent tipologia ja siguin culturals, esportives i recreacionals i continua creixent. Tot això ha estat possible gràcies al suport que sempre hem trobat per part del socis animats a ampliar-ne les activitats que s’hi realitzen.

És just fer esment que La Lira és avui una realitat, tal i com la coneixem, gràcies també, a la bona entesa que sempre hem rebut per part de totes les administracions. Ben especialment gràcies al nostre Ajuntament i la Diputació de Tarragona en un major grau sempre al costat de La Lira

Cal afegir que el nostre Projecte i Posterior programa quan vam agafar el repte de formar part de la història d’aquesta Entitat fou el de reformar i adaptar el nostre Teatre a la normativa vigent en tots els seus aspecte. El Teatre havia anat acumulant defectes pel que fa a normatives de seguretat i prevenció i era un perill el fet d’assumir-ne responsabilitats en cas d’accidents per part de tothom. Fou l’any 2.005 quan vam signar un principi d’acord amb l’Ajuntament del Vendrell que es va traduir, posteriorment, en un Contracte Administratiu on es recollia, a grans trets, que La Lira cedia l’explotació del Teatre per un període 40 anys a l’Ajuntament del Vendrell a canvi de que aquest assumís tota la despesa de l’obra i del posterior manteniment a tots els nivells. La Lira conservava la propietat de l’edifici i es beneficiava d’aquesta millora a canvi de cedir-ne l’ús, compartint calendaris amb l’Ajuntament per tal de que les seccions de la Lira poguessin utilitzar el Teatre com ho venia fent de manera habitual.

Paral•lelament a aquesta reforma, durant l’any 2.007 vam reprendre la finalització de l’Edifici Social. Fou el mes de novembre quan s’inauguraven aquestes instal•lacions amb una gran festa social i jornada de portes obertes a tothom. Aprofitant el final del pagament d’uns préstecs bancaris i amb els fons propis de que disposàvem vam poder finalitzar aquestes magnífiques oficines i Sales Polivalents que avui acullen i gaudeixen totes les Seccions de l’Entitat.

Amb unes instal•lacions de més d’un miler de metres quadrats repartits en quatre plantes s’apleguen multituds de socis i usuaris amb una finalitat comuna, gaudeixen de la seva activitat en un edifici referent en tota la província de Tarragona.

Val a dir que la filosofia de la Junta actual, un cop han estat finalitzades les obres que es van marcar en els seus objectius quan van formar part de la Gran Família de la Lira durant el setembre de l’any 2.003, ha estat la d’obrir les portes a tothom persones, entitats, … que necessitades d’un espai per desenvolupar la seva activitat han volgut formar-ne part.

Amb l’esperit d’actualització a adaptació continua que sempre ha dominat el caràcter dels membres de l’actual Junta Directiva es va crear una nova modalitat d’associat. Avui tant pot ser soci de l’entitat un individu com tota una família. Val a dir que aquest concepte també ha patit variacions en la seva manera d’entendre’s per tant vam creure oportú definir-lo com “s’entendrà com a quota familiar el cost aplicat als membres de la mateixa unitat familiar que convisquin en la mateixa vivenda”. Les quotes tenen un cost de 10€ (individual) o de 18€ (familiar) cada dos mesos.

Actualment l’entitat col•labora amb d’altres entitats o societats de diferent naturalesa com és el cas del CIT, Les Cuines del Vendrell, o el gimnàs Record del Vendrell, entre d’altres. Els nostres Socis gaudeixen d’unes activitats a uns preus més econòmics que la resta per tal de donar importància a aqueta figura d’associat. La Lira compta avui en dia amb una massa social creixent de 820 famílies cosa que ens posa al voltant de 3.000 associats totals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario